Nie da się ukryć, że przyprawy to świetny sposób na dodanie smaku i urozmaicenie posiłków. Ale śledzenie tych wszystkich małych buteleczek może być nieco kłopotliwe, jeśli masz w kuchni więcej niż kilka różnych rodzajów przypraw.
Różne produkty w różnym zastosowaniu
Nawet jeśli są one używane tylko od czasu do czasu, większość ludzi nadal ma co najmniej kilka różnych typów pojemników do przechowywania przypraw w swoich kuchniach. Na szczęście istnieje kilka opcji, jeśli chodzi o znalezienie odpowiedniego pojemnika do przechowywania w Twojej kuchni.
Od przezroczystych szklanych słoików idealnych do przechowywania ziół i suszonych przypraw, po hermetyczne pojemniki, w których można przechowywać przyprawy na czas nieokreślony.
Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o tym, jak możesz wybrać odpowiedni pojemnik do przechowywania przypraw dla swoich potrzeb.
Jak wybrać odpowiedni pojemnik do przechowywania przypraw
Jest kilka rzeczy, o których należy pomyśleć, wybierając odpowiedni pojemnik do przechowywania przypraw dla swoich potrzeb. Jeśli przechowujesz świeże zioła, prawdopodobnie będziesz chciał szklany pojemnik ze szczelnie dopasowaną pokrywą.
Ale jeśli chcesz przechowywać przyprawy, które mogą przetrwać wiele użyć, możesz wybrać hermetyczny pojemnik. Kolejną rzeczą, o której należy pamiętać, jest to, jak planujesz używać przypraw.
Podczas gdy prawdą jest, że zioła są ogólnie uważane za bezpieczne do spożycia przez okres do sześciu miesięcy po zakupie, istnieją pewne przyprawy, które mogą być niebezpieczne do spożycia przez miesiące, a nawet lata po zakupie. Więc jeśli przechowujesz przyprawę, której używasz tylko od czasu do czasu, możesz zaoszczędzić sobie wiele kłopotów, po prostu trzymając ją w torbie.
Nie przechowuj swoich przypraw tylko w torebce!
Nie ma żadnego powodu, aby po prostu trzymać wszystkie swoje przyprawy w torbie! Owszem, jest to łatwe i nie zajmuje dużo miejsca, ale może również prowadzić do tego, że przyprawy będą nieświeże lub stracą część swojego smaku.
Jeśli więc używasz tylko kilku przypraw na bieżąco https://nettrading.pl/przyprawniki-do-kuchni, trzymanie ich w torbie prowadzi tylko do większej pracy, gdy nadchodzi czas na ponowne zaopatrzenie półek. Jeśli przechowujesz tylko przyprawy, których zamierzasz używać tylko od czasu do czasu, dobrym pomysłem jest również unikanie przechowywania ich w torebkach.
Niektóre przyprawy, takie jak cynamon i cassia, są niezwykle lotne i mogą stać się niebezpieczne do spożycia po dłuższej ekspozycji na powietrze. Jeśli przechowujesz przyprawy w torebce, zwiększasz szanse na to, że staną się nieświeże.
A jeśli przechowujesz je w szczelnym pojemniku, szanse na to, że przyprawy staną się niebezpieczne, rosną jeszcze bardziej. Dlatego wybierając odpowiedni pojemnik do przechowywania przypraw, pamiętaj o tych kwestiach.