Uzdatniacz wody – niezbędny sprzęt w każdej kuchni

Ciało człowieka w większości składa się z wody. Bez tej życiodajnej cieczy można przeżyć najwyżej kilka dni. Trudno się więc dziwić, że rodzaj i jakość wypijanych każdego dnia płynów w istotny sposób wpływa na sposób funkcjonowania organizmu. Dostarczanie organizmowi wolnej od zanieczyszczeń wody to jeden z najważniejszych aspektów zdrowego stylu życia.

Dlaczego woda kranowa wymaga uzdatnienia

Większość osób mieszkających w miastach korzysta z wody kranowej dostarczanej przez lokalne firmy wodociągowe. Zgodnie z obowiązującymi przepisami firmy muszą dostarczać produkt spełniający określone normy spożywcze. Niestety próbki badane są wyłącznie u źródła. Oznacza to, że zanim woda dotrze do odbiorcy, pokonuje wiele kilometrów rurami, w których zwykle ulega zanieczyszczeniu osadami biologicznymi. Spożywanie kranówki może więc mieć niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka. Aby poprawić jej jakość, warto sięgnąć po nowoczesny uzdatniacz wody. 

Rodzaje dostępnych urządzeń

W sprzedaży dostępne są takie urządzenia jak:

  • węglowy filtr do wody,
  • jonowymienne zmiękczacze wody,
  • filtr redukujący poziom żelaza,
  • odkamieniacz do wody pitnej.

Największą popularnością cieszą się uzdatniacze wody (zobacz takie modele) wyposażone w filtr węglowy. Korzystanie z nich pozwala pozbyć się zapachu chloru i usunąć wszelkiego rodzaju zanieczyszczenia organiczne. Tego rodzaju sprzęt może być montowany na wylewce kuchennej baterii lub w rurze doprowadzającej zimną wodę do pomieszczenia. W sytuacji, gdy woda kranowa jest twarda i zawiera dużo żelaza, zaleca się stosowanie odkamieniaczy oraz urządzeń redukujących poziom żelaza. Aby móc cieszyć się czystą i zdrową wodą przez cały czas, trzeba pamiętać o regularnej wymianie filtrów.